Här kommer juli-brevet från Moderaterna i Vallentuna - Våravslutning. Intensiv vecka i Almedalen, ytterligare sommarjobbare i våra hagar.

 

Nyhetsbrev från 

Moderaterna i Vallentuna

Våravslutning. Intensiv vecka i Almedalen, ytterligare sommarjobbare i våra hagar

Kommunstyrelsens ordförande (KSO) har ordet

I mitten på juni biföll kommunfullmäktige alliansens förslag till budget och kommunplan för perioden 2024-2026. Trots det svåra ekonomiska läget och en osäker omvärld är den budget som fullmäktige antog ett styrkebesked för Vallentuna. Stora resurser tillförs kommunens kärnverksamheter för att möta kostnadsutvecklingen till följd av den fortsatt höga inflationen, vi rustar även upp kvarnbadet och skjuter till medel för ett kommande friluftsområde runt Gävsjön i anslutning till den nya stadsdelen Kristineberg.

Gävsjön är en kraftigt igenväxt sjö till följd av att man på 1920-talet sänkte vattennivån i sjön för ge tillgång till mer odlingsbar mark. Sjön är av stor vikt för fågellivet i Vallentuna och därför vill alliansen restaurera sjön för att öka den biologiska mångfalden och utveckla friluftsliv och rekreation i Gävsjödalen som kommer hela Vallentuna till gagn.

En intensiv och rolig vårtermin har gått mot sitt slut. Vi är många som har arbetat hårt i våra nämnder och fört samtal med invånarna på gator och torg. Till alla er vill jag rikta ett stort tack för allt det arbete ni lägger ner för att Vallentuna ska bli en ännu bättre kommun att bo, leva och verka i. Jag önskar er alla en välförtjänt och fin sommarledighet! Vi ses till hösten.

Bohuskollakorna

I det förra nyhetsbrevet kunde vi berätta att vi välkomnat tre nya sommararbetare till Björkby kyrkvikens naturreservat i form av vattenbufflarna Elna, Maud och Sirius Black. Under juli månad har vi stärkt upp bemanningen ytterligare med 10 gotlandstackor samt Rutan, Iris och Lotta. De sistnämnda är bohuskullkor som är en rödlistad art inom gruppen allmogekor.

Rasen kommer ursprungligen från Kynnefjäll i norra Bohuslän och Dalsland, där de gick och betade på de karga betena. De påminner om fjällkon, dvs. lättrörlig, god fruktsamhet och lätta kalvningar. Den lämpar sig synnerligen väl som hushållsko men kan också hållas på magra beten i t.ex. naturreservat. Idag finns det cirka 120 bohuskullor i Sverige, framförallt i Götaland samt några djur i Svealand och Norrland.

I hagen som korna kommer beta växer den fridlysta växten backsippa. Därför får bete i hagen endast ske från mitten av juni och under sommaren, för att inte skada växten. I hagen ska bohuskullor beta undan slybuskar och öppna upp hagen så ängsfloran gynnas. Vi hälsar våra flitiga sommarjobbare varmt välkomna till Vallentuna!

Almedalen

Månaden avslutades med fyra dagar i Almedalen. Vallentuna är sedan den 1 januari 2023 ordförande i Arlandaregionen de kommande två åren. Under Almedalsveckan arrangerade vi två seminarium om flyget och flygplatsens betydelse för Arlandaregionen och Sverige.

Arlandaregionen är en av Sveriges mest expansiva regioner. Läget mitt emellan Stockholm och Uppsala – och närheten till Stockholm Arlanda airport – gör regionen attraktiv att bo, leva och arbeta i.

Sedan mer än tio år tillbaka samarbetar Knivsta kommun, Upplands Väsby kommun, Vallentuna kommun, Sigtuna kommun och Swedavia (Stockholm Arlanda Airport) för att utveckla området mellan Stockholm och Uppsala.

Regionens kommuner planerar för att vara totalt 175 000 invånare år 2030. Det kräver flera nya bostäder och en utbyggd infrastruktur med en väl fungerande kollektivtrafik.

Vallentuna har höga ambitioner för ordförandeskapet i Arlandaregionen. Under de kommande två åren vill vi arbeta fram en ny delregional utvecklingsplan för Arlandaregionen samt få till stånd en arlandaförhandling med stat och region. Seminariet i Almedalen lägger en god grund för den ambitionen.

Se seminariet i efterhand här

Arbetsgrupper för politikutvecklig

Föreningsstyrelsen har fattat beslut om att inrättad fem arbetsgrupper för politikutveckling där syftet är att utveckla Moderaternas politik såväl här och nu som i framtiden. Arbetsgrupperna planeras att starta hösten 2023 så anmäl gärna ert intresse till medverkan snarast.

Arbetsgrupperna är:

  1. Barn och unga – en hoppfull framtid för Vallentuna

  2. Förenkla och förbättra – arbetslinjen och näringslivet som motor för tillväxt

  3. Frihet och jämlikhet – på invånarnas sida för ett säkrare och friare Vallentuna

  4. Livet efter yrkeslivet – med guldkant för Vallentunas äldre

  5. Vallentuna nu och imorgon – utveckling av det bebyggda och vår natur

Läs mer om arbetsgrupperna och anmälan på nedanstående länk.

Politikutveckling 2023-2026

LAGET - tävling i medlemsvärvning

Under sommaren har riksorganisationen en tävling i medlemsvärvning där varje förening i Sverige tävlar om vilken förening som lyckas värva flest medlemmar. För att alla föreningar ska ha möjlighet att vinna är det den förening som ökat mest procentuellt som vinner och första priset är, förutom äran, en träff med Ulf Kristersson. Vinner vi inte första pris kan vi dock vinna det egentliga första priset som är en träff med Kulturminister Parisa. Missa inte möjligheten att säga "jaha det är ju bara såhär man får möjlighet att träffa dig numera" till Parisa och värva så många som möjligt! Som Gunnar Hökmark brukar säga: om vi alla värvar en medlem blir vi dubbelt så många!

 

Det enklaste sättet att bli medlem är genom att swisha 100 kronor till 123 33 60 070, uppge namn, personnummer och e-post.

Kalendarium juli 2023

 

Nu tar vi alla ett välförtjänt sommarlov!

  • Save the date!

Den 26 augusti hålls höstfesten hemma hos Christina Birger och Brian Tomaszewski. Inbjudan skickas separat till samtliga medlemmar i Moderaterna i Vallentuna. 

Visste du att...

Ursprunget till Almedalsveckan är det tal Olof Palme höll i parken Almedalen i Visby den 25 juli 1968 då Palme talade från ett lastbilsflak vid kruttornet intill Almedalen? Flera av våra grannländer har numera egna arrangemang med inspiration från just Almedalsveckan som internationellt kallas Democracy Festivals.

      

 

Med vänlig hälsning,

Johan Skog & Camilla B. Wallinsson

Gruppledare/KSO     Föreningsstyrelseordförande

facebook  twitter  instagram 
Avsluta prenumeration   |   Visa online