Socialdemokraterna visar tydligt att de saknar grundläggande förståelse för skolväsendet
Skolan och dess kursplaner karaktäriseras i huvudsak av sin kumulativa uppbyggnad. Det innebär att elevers kunskaper byggs på genom hela den nioåriga grundskolan.
Att som S uttrycker det i sin insändare den 13 februari att skolan kan underlåta att ge elever en undervisning i sex års tid för att sedan hämta hem all undervisning som missats under de tre sista åren i skolan för att vara effektiv är fullständigt hål i huvudet! Tror S på allvar att det är så Vallentuna, som femte effektivaste kommun, arbetar? Förutom att detta skulle strida mot skollagen skulle kostnaderna vara astronomiska och med allra största sannolikhet inte i närheten resultera i studieresultaten vi har i Vallentuna. Det skulle vara extremt ineffektivt.
Därefter uppger Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i en insändare den 20 februari att Vallentunas kommunala grundskolor, som på fem år gått från att placera sig bland de 50 bästa till de 20 bästa i Sverige, skulle vara i fritt fall.
En kommunal grundskola som presterar bättre än samtliga socioekonomiskt jämförbara kommuner och vars studieresultat kontinuerligt ökar. Att lärartätheten minskar beror på organisationsförändringar och att Vallentuna till skillnad från många övriga kommuner inte betalar för tomma skolplatser. Detta vet vänsteroppositionen om och har varit aktivt emot.
Vänsteroppositionen vet också att forskningen är tydlig med att ökad lärartäthet inte generellt leder till ökat studieresultat. Att enbart se till lärartätheten osynliggör all annan personal i skolväsendet; heltidsmentorer, specialpedagoger, fritidspedagoger, elevassistenter och skolledningen för att nämna några. De är dessa personalgrupper som tillsammans med lärarna gör att Vallentuna placerar sig i toppen och vi i Moderaterna är otroligt stolta över det fantastiska arbete som vår skolpersonal gör.
En särskilt graverade del av vänsteroppositionens insändare är den desinformation som presenterats. I Vallentuna är det var tionde elev som inte klarar skolan. Att inte kvalificera sig till nästa utbildningssteg, det vill säga behörighet till gymnasiet, är att inte klara skolan i såväl Skolverkets som Rädda barnens definitioner. Det är med andra ord 90 % i Vallentuna som klarar skolan. Det vet vänsteroppositionen om. De vet också om att andelen utbildade lärare, det vill säga lärare med pedagogisk högskoleexamen, i våra kommunala grundskolor är 87,5% och inte 73,2%. Kan det vara så att vänsteroppositionen väljer att framföra felaktiga siffror för att legitimera sin egen politik och vilseleda Vallentunas invånare? Hur var det nu oppositionsrådet Jerri Bergström sa i sin insändare den 13 februari? Lögn, förbaskad lögn och statistik?
Vallentuna är en fantastisk kommun att bo, leva och verka i och vi kan självklart alltid bli bättre.
Vi vill öka studieresultaten, vi vill att alla elever ska klara skolan och vi vill ha hög utbildningsnivå bland vår skolpersonal. Vi vill bli bättre och bättre blir vi av att lyssna på forskning och på professionen. Det finns en anledning till att det är kommuner med borglig majoritet som ligger i toppen på effektivitet, trygghet och studieresultat i länet.
Vallentunas kommunala grundskolor ligger bland de 20 bästa i Sverige och vänsteroppositionen försök att diskreditera Vallentunas skolor som undermåliga är inte bara direkt felaktigt utan även oseriöst.
Johan Skog (M) Kommunstyrelsens ordförande
Camilla Blacker Wallinsson (M) Barn- och ungdomsnämndens ordförande